Живко Табаков
Живко Табаков / Снимка: Пресцентър
Видеоконтролът в община Бургас да бъде засилен, настоя кандидатът за кмет и общински съветник Живко Табаков. Въпросът бе възлов акцент в онлайн предаването „Избери посоката на Бургас“. Темата на дискусията тази седмица бе „Сигурност“, а гости бяха Димитър Делчев, лидер на „Движение България на гражданите” и адвокат Димитър Вълчев, който през 2013 година получава званието „Млад предприемач на годината”.

Лидерът на ДБГ Димитър Делчев даде личен пример за ефективността от камерите.„Около нашето жилище група вандали чупеха пейки, бариери и други. Събрахме се собствениците на апартаментите в блока и сложихме една камера. Самото й наличие спря вандалските прояви. Видеонаблюдението има превантивен характер. Не трябва обаче да се злоупотребява с личната неприкосновеност”, допълни той.

Кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков поясни, че повечето камери не означават, че града трябва да се превръща в „Биг Брадър”.

„Смятам, че е нормално увеличаването на камерите в ключови места из града-главните булеварди и натоварените точки на Бургас. Масовото видеонаблюдение обаче би засегнало самото психическо състояние на гражданите. Те ще се чувстват постоянно следени и наблюдавани. Това намалява чувството за свобода и хората се чудят дали няма да станат обект на преследване. Сега няма ефективен контрол върху видеонаблюдението и това създава възможност за злоупотреби”, допълни адвокат Димитър Вълчев.