Живко Табаков
Живко Табаков / Снимка: Пресцентър
Гражданите да получат възможност да подават анонимни сигнали при съмнения за корупционни действия на общински служители на денонощен телефон в Община Бургас, предложи кандидатът за кмет и общински съветник Живко Табаков. Темата бе поставена на дневен ред в поредното онлайн предаване „Избери посока на Бургас”. Акцентът тази седмица бе Сигурност, а гост в студиото бе и Димитър Делчев, лидер на „Движение България на гражданите”, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 43 Народно събрание.

„От следващата година всички общински съветници, кметове и териториални директори трябва да подават декларации за конфликт на интереси. Когато гласувахме Наредбата за организацията и реда за извършване на проверка на декларациите и за установяване конфликт на интереси, предложих да бъде допусната възможността за подаване на анонимни сигнали във връзка с корупционни практики. Не само мнозинството от ГЕРБ, но и всички останали подкрепящи ги партии, не приеха идеята ми”, каза Табаков.

„В приемните ми дни много граждани споделят, че се притесняват да подадат сигнал за шум след полунощ срещу съседите, само защото той не може да бъде анонимен. Това положение може да бъде променено в Наредбата за обществен ред и сигурност”, заяви общинският съветник.
 
Според лидера на ДБГ Димитър Делчев е много важно един денонощен телефон за сигнали да бъде наистина ефективен, като не се превръща в такъв на доверието.
 
„Не е целта само да ти изслушат проблемите и след това никой да не реагира. Важно е да има адекватна и бърза реакция. През 2017 година видях, че Община Бургас се е похвалила с едно приложение - Фикс Бургас. Ако сега кликнете в това приложение, ще видите, че на картата излизат проблеми, които са със статус необработени. Какъв е смисълът от него тогава?”, риторично попита Делчев.