Съдът отмени глобата на „Лукойл Нефтохим - Бургас” за разлива на гориво
Съдът отмени глобата на „Лукойл Нефтохим - Бургас” за разлива на гориво / Снимка: Лалка Димитрова

Районният съд отмени глобата на „Лукойл Нефтохим- Бургас" за разлива на десетки тонове гориво от магистрален продуктопровод на рафинерията на 17 юни т.г. Основните мотиви: „по същество, нарушението изобщо не е осъществено от дружеството" и нелепа грешка на екоинспекторите - в първия абзац на наказателното постановление записали, че е допуснато замърсяване с гориво на земна повърхност на път кв. „Горно езерово"-с. Братово, а във втория - на същия лист, че замърсяването е на пътя в... ..кв. „Долно езерово". Едновременното наличие на две различни локации на практика осуетява възможността да се установи с категоричност къде точно е осъществено процесното деяние", се казва в решението на Бургаския районен съд.
Аварията бе предизвикана от криминален пробив на тръбата, свързваща „Лукойл" с пристанище „Росенец". Над 30 тона бензин А95 се изляха на пътя между „Долно езерово" и село Братово, в река Чукарлийска и в опасна близост до защитеното езеро Вая.
Инцидентът вдигна на крак целият експертен ресурс на институциите, от екоминистерството се заканиха, че на рафинерията ще бъде наложена глоба от десетки хиляди лева, а министър Ивелина Василева обяви, че на държавно ниво ще бъдат инициирани промени за завишаване на санкциите при замърсяване на околната среда.
На 6 юли т.г. и.д. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИСВ)- Бургас е наложила на рафинерията еднократна санкция размер на... 9 220.80 лева.
От „Лукойл" обжалваха в съда и настояха отмяна на наказателното постановление като незаконосъобразно и необосновано. Подчертаха, че „използваният метод за изследване чрез гравиметрия, не е годен да установи замърсяването на почви с нефтопродукти, тъй като е предназначен да установява съдържание на въглеводороди в отпадъци".
Искането за отмяна бе прието изцяло от съда. Единственият извод, който според Районния съд, се налага е че: „Лукойл", нито е причинил, нито е допуснал да настъпи замърсяване на земната повърхност. Причината за пробива и последвалия разлив са престъпни действия на лице, чиято самоличност не е установена".
Решението подлежи на касационно обжалване пред Административния съд в Бургас в 14 -дневен срок.