Светило на немската хирургия оперира в МБАЛ Бургас
Светило на немската хирургия оперира в МБАЛ Бургас / netinfo

Един от най-известните германски специалисти в областта на миниинвазивната ортопедия оперира днес в МБАЛ Бургас. Проф. Владимир Мартинек, съвместно с колеги от Бургаската болница и Спортс клиник Еуровита - София, извърши сложна операция на 74-годишен пациент. Мъжът е с изкуствена тазобедрена става, поставена преди две години, но поради неправилно позициониране тя причинява болка и дискомфорт. Налага се повторна операция, за да може пациентът да се движи и живее без болка.
Ревизионното (т.е. повторното протезиране) е рядкост в ортопедията и изисква специални умения. Днес проф. Мартинек подмени част от ставата и сега пациентът ще се радва на по-добро качество на живот. Операцията продължи по-малко от час, което също е рядкост. В екипа от страна на МБАЛ Бургас участваха ортопедите д-р Теодор Колев и д-р Славин Желев.
Гостуването на проф. Мартинек в МБАЛ Бургас е начало на дългосрочно сътрудничество, сподели д-р Теодор Колев. Инициативата за идването на професора тук е негова, благодарение на контактите му с колегите му от Спортст клиник Еуровита д-р Димитър Лашков и д-р Николай Филипов, които също бяха част от операционния екип днес. Проф. Мартинек преглежда и консултира в София, но има възможност да идва и в МБАЛ Бургас веднъж на 2-3 месеца.
"Инструментариумът и оборудването на МБАЛ Бургас е на ниво, дори много по-добро от някои болници в София", сподели проф. Мартинек след приключването на операцията. Той коментира, че би се радвал на партньорство между МБАЛ Бургас и неговата болница - Orthopädie Harthausen в Bad Aibling, Германия. Клиниката е специализирана в миниинвазивната и артроскопска терапия, а нейни пациенти са известни спортисти от целия свят. Проф. Мартинек е старши лекар там от 2007 г. Освен научни интереси в областта на минитравматичната ортопедия, проф. Мартинек е автор и в авторитетното списание за футболна култура „11 freunde".