Созопол - тотален хит за 1300 участници в Световен форум в Индия
Созопол - тотален хит за 1300 участници в Световен форум в Индия / netinfo

Созопол стана сензацията в столицата на Индия - Ню Делхи, където в присъствието на над 1300 делегати, представители на над 54 държави официално беше открит XXVI Световен конгрес по преработка на минерални суровини.

Пилотният проект на община Созопол и Минно-геоложки университет „Св. Ив. Рилски" беше представен на конгреса. Той е за организирането и провеждането на най-важното събитие в областта на минерално суровинната индустрия в Югоизточна Европа за 2013 г. Председателят на Организационния комитет - проф. д-р Иван Нишков и проф. д.т.н. Владко Панайотов - вицепрезидент на Интерпарламентарната група за минерални суровини към Европейския парламент представиха пред световната общност възможностите на Созопол за организиране и провеждане на втория по големина в света форум в областта на минерално-суровинната промишленост - Балканския конгрес по преработка на минерални суровини.
Презентационен филм за пилотния проект „Конгресен туризъм в град Созопол" стана причина делегатите от Русия да заявят желание за участие в конгреса на минералолозите през 2013 година.

По искане на делегатите от азиатския континент и Северна Америка бе направена специална презентация на Созопол, както и на XV Юбилеен Балкански Конгрес по преработка на минерални суровини на специализиран форум в рамките на XXVI Световен конгрес пред аудитория от над 700 участници. Австралийската делегация изяви желание филмът за Созопол да бъде презентиран още веднъж преди края на XXVI Световен конгрес.