Собственик на бургаска болница ще дава на съд Здравната каса
Собственик на бургаска болница ще дава на съд Здравната каса / netinfo

 

Съдебно дело срещу бургаския филиал на НЗОК ще започне в понеделник собственикът на една от местните болници Семир Абумелих.

Причината за крайната мярка е наличието на двоен стандрат според него при заплащането на извършени операции по клинични пътеки. Г-н Абумелих дава като пример проведени  операции по „193 клинична пътека" за сърдечно-съдови проблеми, които не се заплащат от здравната каса в Бургас, но за същите оперативни интервенции по същата методика, с идентична апаратура и проведени от един и същ специалист се заплаща в София.

Според здравния мениджър по този начин изкуствено се пренасочват пациенти от Бургас към столицата.

Семир Абумелих предупреди, че от 2013 год. предстои да бъде въведено цинично разпределение на пациентите под формата на скрита „концесия". По новата формула регионалните клонове на Здравната каса ще препоръчват на своята централа какви бройки /лимити/ за определен вид здрави услуги да се отпускат на всяко конкретно заведение.

Прогнозата на собственика е, че с тази практика ще се наруши правилото „парите следват пациента" и средствата ще се разпределят субективно.

Според Семир Абумелих в резултат на необмислените промени ГЕРБ ще вкара здравеопазването в задънена улица и ще загуби много гласове на изборите догодина.

В момента по неофициални изчисления Здравната каса дължи на бургаските болници около 4 млн. лв. За да покрият тези суми, собствениците на лечебните заведения са изтеглили кредити, които погасяват със затруднения.