/ Снимка: БИЦ Да Винчи
По покана на Българо-италиански център Да Винчи на 01 юни в Бургас ще пристигне Чезаре Бай от Аероклуб Комо, Италия. Посещението е във връзка с кампанията „Полет над бургаските езера“ и идеята за лицензиране на водна летателна площадка на някое от бургаските езера.

Можем да определим нашия гост като интересна личност с многостранни интереси, коментира Иво Барзов, председател на УС на Българо-италиански център Да Винчи. Чезаре Бай е мениджър на екип, пилот на хидроплан и писател. Роден е през 1950 г. и получава лиценз за пилот през 1970 г. в базата за хидроплани на езерото Комо.
 

Иво Барзов от Бургас до Комо: Ще се възроди ли Аероклубa?


През 1980 г. започва да участва в управлението на летателното училище на Аероклуб Комо, като следва да отбележим, че то е най-старото на европейския континент. От тогава той заема различни позиции като се започне с наземен инструктор, ръководител на обучението, клас рейтинг инструктор, мениджър по безопасността, член на Съвета на директорите и президент в продължение на 12 години.

Чезаре Бай е автор на няколко книги в областта на авиацията, като от тях най-разпространено е ръководството за летене на хидроплани - „Seaplane Operations“. Той е областен директор за Италия на Асоциацията на пилотите на хидроплани и член на Международната асоциация на летящите ротарианци.

Благодарение на своя опит, Чезаре Бай притежава богат инструментариум за изпълнение на любимите си мисии: разкриване на нови водни летателни площадки за полети с хидроплани и популяризиране на културата и практиката на летене над водна повърхност във всички възможни аспекти.