/ Снимки: freeimages/ pixabay
Иво Барзов пред Дарик
101104
Иво Барзов пред Дарик
  • Иво Барзов пред Дарик
Бургас може да се превърне в авиационен център. Градът ни разполага с всички предпоставки за това. Преди всичко обаче трябва да имаме собствен авиационен клуб. Това коментира пред „Дарик“ председателят на Управителния съвет на българо-италиански център "Да Винчи" Иво Барзов.

„Международното летище, което се намира в Бургас, ни дава добра база. Предприятието за ремонт на самолетни турбини и изследователския център, които се строят в момента, както и паралелката за авиотехници в Професионалната гимназия по механо-електротехника и електроника, са все стъпки в правилната посока. В тази картина много добре би се вписал един аероклуб. Това ще даде възможност на младите хора да се докоснат до авиацията, а защо не и да я изберат за своя професия в бъдеще“, каза Барзов.
 

Иво барзов
Снимка: Дарик Бургас

Той вече е провел разговори с бивши членове на бургаския аероклуб, който оперирал на територията на бургаското летище преди години. Идеята на Барзов е клубът на бъде възстановен до края на тази година.

„Има още членове на стария клуб, които имат сантимент и голямо желание той да бъде възроден. Добре е да има приемственост в една такава инициатива. Водим разговори с бивши летци. Те пазят много интересни и любопитни артефакти – като печати, логото и документи. Идеята е новият клуб да предоставя летателна практика. Все още не можем да кажем колко ще струва, искаме внимателно да проучим всички детайли“, обясни още Иво Барзов.

Българо-италиански център „Да Винчи“ продължава кампанията си „Полет над бургаските езера“, която има за цел да развие бургаските езера като място за спорт, отдих и най-вече летателна дейност.

„След регистрирането на клуба ще се опитаме да сертифицираме водна летателна площадка, която да се използва за излитане и кацане на хидроплани. Такава площадка вече има у нас. Тя се намира при яз. Студен кладенец край Кърджали. Това няма да е прецедент за страната ни. В Европа също има много такива. Като най-ярък пример може да се посочи тази в езерото Комо, Италия. Там всъщност се намира и един от най-старите клубове, които се занимават с подобна дейност“, допълни Барзов.
 

самолети
Снимки: freeimages/ pixabay

Връзка с летците в Комо вече е направена, увери той и допълни: „… първоначално ще ни помогнат да направим проучване за реализиране на проекта. Изискването им е да покрием разходите им за транспорт и престой в Бургас. Затова и кампанията ни ще цели събирането на средства, за да поканим екипа от Италия“, разкри председателят на УС на център „Да Винчи“.

За командироването на летците от Комо ще са необходими 2 000 лева, но ценната помощ, която могат да ни дадат при разкриването на клуба и последващото обособяване на водна летателна площадка, е от изключителна важност, категоричен е Иво Барзов.

Още от него, чуйте в звуковия файл: