„Шведска маса” върна социализма
„Шведска маса” върна социализма / колаж: Атанас Аргиров
„Шведска маса” върна социализма
72421
„Шведска маса” върна социализма
  • „Шведска маса” върна социализма

И ново седмодневие отпочна се и кандидати за евросенатори  плъзнаха между хората по агората, пък заприказваха им слова медени и чудни. Благини и светли бъднини обещаваха им, пък едни с други плюеха се и със слова скверни обсипваха се.

И от всичкото говорене стана ясно, че човеците трябва да пратят в крепостта брюкселска всички кандидати за евросенатори, щото достойни били.

А над земята с големина на човешка длан дъждове изсипаха се и реки преляха и други бедствия връхлетяха градове и села, пък на някои площади и мегдани и кебапчета заваляха.

Тъй стигна се до петък и крава излая, кон изкукурига, куче измяука, а заек като славей изчурулика. След тия знамения страшни и поличби притеснителни вредом чу се рев, вой и скърцание със зъби, а родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно.

Така започна предааването „Шведска маса“, а две радиоизчадия, що Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон зовяха се, заговориха слова гнусни и противни.

Първо радиоизпуснаха арменски рап и обясняваха в ефира, че арменските певци имали огромни образувания лицеви. Песента се наричаше „Марту  пес“, но както поясни Максимовсон, това не означавало „Псето на Марто“,  а „Като хората“.

Веднага позвъни слушателят Петров, за да разкритикува водещите с думите „Стига простотии в петък“ и поиска нещо патриотично  да бъде радиоизлъчено. Дори човекът прогнозира, че заради тъпотията на предааването след време ще останат само двама слушатели, т.е самите водещи.

Двамата хайвани изпълниха желанието на човека и радиоизпуснаха песента „Девня“ на Евгений Душанов, посветена на реиндустриализацията на България.

Съвсем в духа на предната песен изтече в ефира и парчето на Петър Чернев „Не докосвайте бялата пролет“, но кулминацията настъпи, когато Максимовсон вероломно пусна в ефир Стефифешън и нейната версия на „Let It Be” на Бийтълс. С две думи  беше ужасно. Писъците на момата не можеха да се сравнят с нищо, а самата изпълнителка доказа, че за нея няма невъзможна за изпяване песен. Що се отнася до нивата на тревожност в Бургас и в региона, те се увеличаха до максимум по време на изпълнението.

По този повод от предаването призоваха таксиметровите шофьори да вържат клиентите си с два колана и с тиранти, за да не избягат панически.

След новините, представени от неподражаемия стажант Михаил Гуантанамо Доницети Калошев, думата поиска Римлянина. Слушателят разказа една своя притча за своето странстване в Брюксел. Ходил там в парламента и в ресторанта на парламента, за да призове главния готвач да не готви само пържоли, щото ще се повреди дебелото черво на българските депутати. И историята започна да се лее пълноводна и страховита, а в нея се мяркаха кокошки, европейски лидери и Римлянина, съчетани в невъобразими ситуации. Накрая всичко свръши, а от Центъра за психично здраве се обадиха, за да поискат пълния запис на включването.

И в някакъв момент беше зададен въпросът от основното меню на масата  „Искате ли да се върне социализмът?“

Слушателят Петров първо обвини водещите, че пускат платени съобщения за разни партии, а след това обясни, че социализмът никога не си е отивал, защото е още тук, но след 90 години можело да изчезне.

След това даде пример с Чехия и Полша, където човек можел да върви нагоре по стълбицата, ако има качества и е упорит и трудолюбив. Това хвърли Максимовсон н кретеноидни размишления, че бил роден само за Чехия и Полша. Калудовсон отказа да мисли по въпроса.

Ники наруга водещите и ги определи като „червени плагиати“ заради безкрайното повторение на възклицанието „Еййй, богууу“

След това обясни, че цесекарите искали социализъм, защото тогава ЦСКА щял да печели пак 9 поредни шампионски титли. Секунди по-късно водещите му честитиха юбилея на „Левски” и го поздравиха за юбилейния екип, който е копие на екипа  на „Галатасарай”.

Бат Коста ядосано сподели, че ако се върне времето на социализма, то тогава лапането ще спре и затова много хора няма да позволят. Накрая стигна до извода, че само хора с болни мозъци биха върнали този политически строй, за да могат младите момчета да ходят две или три години в казарма.

Радо призова да обявим война на Германия, за да ни победи и да ни анексира, та да се оправим.

Там някъде Максимовсон и Калудовсон решиха да спират предаването и да отиват да ядат банички и го направиха.

Така до следващата седмица, когато се заканиха да се върнат по-глупави и безсмислени отвсякога.