„Шведска маса” оправи дереджето на България
„Шведска маса” оправи дереджето на България / колаж: Атанас Аргиров
„Шведска маса” оправи дереджето на България
80314
„Шведска маса” оправи дереджето на България
  • „Шведска маса” оправи дереджето на България

И отпочна се първият седмоднев на месеца шести от годината втора от управлението Му на Онзи, Комуто Конграчулейшъни Царе, Папи И Патриарси Сторват, А Той Английския Владетел Камерън Прегръща.

Тогаз яви се на агората главата държавна Росий Плевнелий и рече им „Ето, свиквам ви, да ви кажа, че наесен три въпроса ще ви питам и ще искам отговорът ви да биде „да” И каза им въпросите да мислят върху тях и поръча им референдума да чакат и за него да се готвят.

А в Разнородното събрание сенаторите и първенците пак като катъри заритаха се. И ето възправи се отпреде им Великият влъхва Местаний Златоустий и със слова учени порица ги, щото искали с езика на омразата пак хората да разделят, референдум искали  и въпроси да питат и да чакали отговор „да” да чуят. Рече им той всуе се морите, защото племената депесейски пак за нас гласа си ще дадат. А другите освиркваха го и дюдюкаха му.

Пък в страната с големина на длан човешка събраха се децата и изпити положиха, но хиляди двойки учителите сложиха им и всинца ужасиха се, що тъй тъпи са децата и неуки и прости. И никой не помисли, че ако ученикът тъп е, то туй може да е заради калпав учебник и учител още по-калпав и министър  и метода образователна най-калпави.

Тъй в омраза, злоба и тъпота седмодневът потъна, крава изцвили, котка излая, а бивол стръвник автомобилна гума захапа. И след тия поличби и знамения страшни стигна се до петък, предаването „Шведска маса” започна, вредом рев, вой и скърцание със зъби настанаха, а родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно.

В началото на предаването двете радиоизчадия Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон зарадваха слушателите си с кавър вересия на японски език на легендарното рок парче „Бохемска рапсодия”, естествено изпълнено от японската трайбът група „Куин ъф Джапенка”.

Това накара извънредният и пълномощен посланик на предването във ветровития и сърдит Черноград бат Недко да позвъни и да сподели, че имал в стопанството си 15- дневно конче, което щом го видело, тръгвало след него  и го хапело мощно. На всичкото отгоре по улиците на селото бродели 150-200 цигани берачи на череши и имало леко безпокойство.

Накрая каза, че сваля шапка на съседите от близкото село Тополица, защото се трудели денонощно.

Последва песен на унгарската соц-красавица Жужа Конц, като поздравление за всички от Черноград и Тополица. По този повод Максимовсон разказа в ефир своите преживявания в унгарския град Тата баня, където...  уви, не се бил изкъпал.

В ефира се чуха и похвални слова за Кичка Бодурова. Калудовсон се нажали, че нейна песен нямало да звучи в конкурса „Бургас и морето”, а Максимовсон си призна чистосърдечно, че досега най-безогледно е лъгал слушателите к твърдение, че е далечен неин братовчед. БИл подлъган от друг свой първи братовчед.

Затова и звънна слушател, за да каже на водещите да не дрънкат много за комлушкия славей Кичка, ами да направят разследване защо комунистите бетонирали стария канал до гарата и до пристанището, че половин век вече ставали наводнения там.

Темата „Кичка” разпали пламъците в ефира. Нов слушател с фамилията Дечков взе думата, за да обясни, че г-жа Кичка от рода Бодуров била от село Стралджа. Майка й била библиотекарка в ДАП Бургас, а лично той бил виждал как и миели „ЛАДА”– та в ДАП. Последва доуточняващ въпрос чия кола са миели дападжиите, на Кичка или на майка, но слушателят внесе светлина по темата. Колата била кичкина, а деянието авто умивание ставало по времето, когато била женена за софиянец, щото после била женена за грък, за кипърец и накрая за американец.

Максимовсон и Калудовсон тъпо слушаха с виснали ченета и изобщо не вдяваха за какво става въпрос в собственото им предаване.

За всеки случай обявиха и тема за разговор: „България е толкова зле, защото срещу нея има световен заговор или ние сме неспособни да си я оправим?”

Слушателят Петров отговори първи и защити тезата, че всичко е по наследство. Човекът цитира Збигнев Бжежиски и прогнозата му, че са нужни две поколения, за да се преодолее влиянието на комунизма. После върна историята до 1944 година, когато на власт дошли неуки селяни и овчари и държавата се била сринала. Дори направи връзка между обирите на мандри и сегашното дережде, т.е дядо обирал мандри, а внуците му - държавата. Човекът съвсем потъна в сложни препратки и стресна всички с пророчеството, че днешните двойкаджии на матурите са утрешните управлващи на страната.

Римлянина  обясни лошото състояние на страната с отсъствието на църквата от училище, от улицата, от живота на хората. Дори обвини църквата, че била в тясна връзка с комунистите, а сега и с тези управляващи.

Позвъни и майор Хоризонтов, с бащино име Миражов или галено Миро. Той пък видя световна конспирация между злите сили и ФИФА с цел да фалират „Левски”, „ЦСКА” и „Черноморец”. Накрая изрази надежда, че откраднатите милиони през мандадите на Сеп Блатер ще бъдат върнати и българските отбори щяли да се възродят.

Ники също порица църквата заради бездействие и наплю онези хора, които подменяли историята на страната. Накрая нарече няколко политици и партии „пета колона на Русия” и ги обвини, че срещу рубли продават националните интереси.

Фейсбукърът Момчил пък призова за референдум, който да определи трябва ли да има шведски маси, трябва ли да се сложат столове край шведските маси и трябва ли да се закрият незаконно опънатите шведски маси.

Тъй завърши всичко. С голяма тъпота и ред въпросители, между които ”В туй предване за какво се разправя и другия петък ще го има ли?”