Ще отопляват сгради с геотермална енергия от изоставени мини
Ще отопляват сгради с геотермална енергия от изоставени мини / netinfo
Община Бургас, съвместно с Геологически институт към БАН, извършва изследвания на водата в минен комплекс „Черно море”. Обследват се възможностите на три мини - „Бригадир”, „Благоев” и „9 септември”, които имат потенциал да се превърнат във възобновяем източник на геотермална енергия.

Община Бургас си партнира в този европейски интегриран проект с организации от Холандия, Словения, Полша и България. Проектът се нарича REMINING LOWEX и се финансира по програма CONCERTO II. Целта му е да докаже на практика енергийната ефективност от използването на водата от изоставени мини като източник на възобновяема енергия за отопление и охлаждане на сгради. Предвижда се изследване на дебит, количество, температура на минната вода и как тя може да бъде използвана в съществуващите в близост до мините обекти.

Пилотният проект е в най-напреднала фаза в гр. Хеерлен /Холандия/, където е стигнал до етап строителство. През октомври тази година там ще бъде пуснат в експлоатация първият комплекс от сгради, в които минната вода се използва за отопление и охлаждане.