Схеми помагат на безработните и бизнеса
Схеми помагат на безработните и бизнеса / Веселин Максимов
Схеми помагат на безработните и бизнеса
86100
Схеми помагат на безработните и бизнеса
  • Схеми помагат на безработните и бизнеса

Съществуват няколко схеми, по които се работи за преодоляване или поне минимизиране на безработицата, в които активна страна е и българският бизнес. Те са: Младежка заетост до 29- годишна възраст за 40 000 000 лева, Обучение и заетост на младите хора за 115 000 000, Обучение и заетост над 29 години с приоритет над 51- годишните безработни граждани за 81 000 000 и Добри и безопасни условия на труд, за която са предвидени 80 000 000 лева.

Всички те се изпълняват и за някои от тях, в които участва бизнесът, фирмите могат да получат информация от всяко бюро по труда в страната. За да станат бенефициенти на различни суми по еднократно отпускане е нужна регистрация и последващо одобрение от комисия на подадените документи.

Това стана ясно на среща на министъра на труда и социалнанта политика Ивайло Калфин и неговият заместник Зорница Русинова с предтавители на синдикати, работодателски организации и висши учебни заведения. Тя беше в Експо център „Флора", в края на работния ден. Дискусията беше насочена най-вече към проблемите с безработицата в областта на туризма, заради предстоящия летен сезон по Южното Черноморие.

„Годишно от 80 до 100 000 българи отиват на работа в Гърция и остават там дълго време в селското стопанство, но и туризма", обясни министър Калфин.

Чуйте повече за схемите от заместник-министър Русинова в звуковия файл