Бургас ще се присъедини към Националната кампания, посветена на Европейския ден на донорството – 9 октомври. Тя се организира от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съвместно с пациентски организации, лечебни заведения и Община Бургас. 

С две събития Бургас ще отбележи Европейския ден на донорството. На 6 октомври от 18 часа в Дома на културата НХК ще се състои прожекцията на филма „Живот за живота“ на режисьора Стефан Командарев при вход свободен, а на 9 октомври от 20 часа ще бъде осветена в зелено сградата на УМБАЛ Бургас.

1010 души в България чакат в списъка за трансплантация на орган. Извършените досега в страната трансплантации са 43, а всички донорски ситуации са едва 10 – 31 трансплантации на бъбрек, 2 на сърце и 10 на черен дроб. Остават, обаче, близо 900 човека, които чакат за бъбрек, 44 чакат сърце, 41 – черен дроб, 22 – бял дроб, 9 – панкреас и 1 – тънки черва. Затова и тази година мотото на кампанията е „Просто кажи ДА“.

„През 2001 г. за първи път се заговори за кондициониране на донор, а през 2002 г. се проведоха първите донорски ситуации. Пионерите в Бургас бяха д-р Матев, д-р Шерденов, д-р Геренов. Сега активно в процеса участват д-р Григоров и д-р Люцканова“, информира областният координатор в Бургас д-р Здравка Инджова.

Втори живот: Колко са донорските ситуации у нас

От 2014 г. до момента в УМБАЛ Бургас са се случили общо 18 донорски ситуации, от които реализирани са 12.

„Те дадоха шанс за живот на 34 пациенти. Това е екипна работа на лекари от различни специалности, като рентгенолози, невролози, неврохирурзи и най-вече реаниматори. Искам да подчертая, че Българската православна църква също ни помага в този труден процес“, сподели областен координатор в УМБАЛ Бургас д-р Здравка Инджова.

Целта на националната кампания, посветена на донорството, е да се отдаде почит на донорите и да се изрази благодарност към близките, които са откликнали към тази хуманна кауза.

община Бургас