Седем оферти за обхода на Ахелой
Седем оферти за обхода на Ахелой / Дарик Бургас

Общо седем са отворените оферти за строителството на обхода на Ахелой - път І-9 Слънчев бряг-Бургас. Участъкът е с дължина 4,5 километра. Индикативната стойност на поръчката е 26 000 000 лева без ДДС. Книжата, по реда на постъпването им в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура" са на:

Консорциум „СТРАБАГ АХЕЛОЙ" ДЗЗД, „Обединение Ахелой БПА 2016", „Автомагистрали Черно море", „СБ Ахелой" ДЗЗД, „Хидрострой" АД, ДЗЗД „АПП Ахелой" и „Трейс Груп Холд" АД. Обходният път ще преминава по нов терен.

Той ще се отделя от съществуващото трасе на пътя след сегашното кръгово кръстовище, ще обхожда града Ахелой от север и ще се включва отново в път I-9 при километър 212+233.06. Ще бъдат изградени две самостоятелни платна, с по две ленти за движение във всяка посока.

С новото трасе ще се повиши безопасността, тъй като транзитният трафик да бъде изведен извън Ахелой, скоростта на движение и удобството при пътуване ще бъдат гарантирани. В момента действителната скорост на движение през летните месеци е около 30 км/ч.