/ Държавна опера Бургас
Две години след премиерата на бургаска сцена, операта „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс отново влезе в програмата на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“. Този път почитателите на класическото изкуство ще могат да видят постановката на 16 юли от 21.00 часа на сцената на Летния театър.
 
В главните роли публиката ще види тенорът Даниел Дамянов като Самсон и Даниела Дякова като Далила. Заедно с тях на сцената ще излязат Александър Крунев, Делян Славов, Диман Панчев и други, както и хорът и балетът на операта. Оркестърът ще бъде под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров.

с

Интересното в подготовката на бургаската постановка на „Самсон и Далила“ са богатите декори и костюми. Сценографът Каталин Арборе е направила три костюма за Далила, които тя сменя по време на представлението. Всеки от тях е шит буквално върху нея, без да бъде използван манекен.
 
„Самсон и Далила“ е третата опера на Сен-Санс. Той избира библейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните и за нечовешката сила на героя Самсон, криеща се в косите му, предаден от любимата си Далила. Премиерата в немския град Ваймар е била дирижирана от самия Ференц Лист.