празник руен
празник руен / Снимка: gramofona.com
Ръководството на Движението за права и свободи, начело с лидера на партията Мустафа Карадайъ, пристигнаха в Руен за празника на общината, който по традиция се провежда през последните почивни дни на месец май. И тази година тържествата започнаха под патронажа на кмета Исмаил Осман.

Отбелязването на празника започна още на 26 май с футболен турнир и шахматна надпревара. Късно снощи край селото беше организиран и голям фолклорен концерт, в който се включиха самодейни групи и от съседните на Руен общини. Празникът събра стотици жители, а програмата продължава и през днешния ден.

В 9.30 часа тази сутрин беше даден стартът на международен мотокрос. Традиционно най-голям интерес обаче предизвикват борбите, които бяха открити в 13.00 часа. За първите места спорят най-добрите борци от страната.

През тази година се включват и спортисти от Турция, Македония, Молдова и дори Индонезия. За празника на селото пристигнаха и олимпийските шампиони Армен Назарян, Георги Мърков и Исмаил Абдилов, както и президентът на националната федерация по борба Христо Маринов. През 2018-та село Руен отбелязва 39 години от обявяването му за община.