Ритуален огън и маскен бал за Сирни Заговезни
Ритуален огън и маскен бал за Сирни Заговезни / netinfo

Жителите на Поморие, Каменар и Ахелой отбелязаха един от най-атрактивните празници в българския народен календар.
За пореден път на Сирни Заговезни, ден преди началото на Великите пости, в салона на НЧ "Просвета 1888" се събраха малки и големи, за да си поискат прошка и да участват в ежегодния Маскен бал. В пъстрото карнавално шествие се включиха десетки приказни герои - забавни и страшни. Те прогониха лошите помисли и извикаха добро настроение.
Фантастични същества и кукерски дружини през целия ден обикаляха и по улиците на Ахелой. Кулминацията настъпи със запалването на ритуалния огън и извилото се празнично хоро. Вярва се, че огънят на Сирни Заговезни изгаря негативното и старото, а прескачането му очиства тялото и душата. Вярва се още, че колкото по-буен е пламъкът и колкото по-далеч осветява околността, толкова по-добра и плодородна ще бъде годината.
Въпреки лошото време, традициите бяха стриктно спазени и в Каменар. Жители и гости на селото се събраха около огнището и заедно се помолиха за здраве и опрощение. На празника присъстваха кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на Каменар Петко Петков.