/ ИАРА, архив
87 риболовни кораба у нас вече разполагат с електронни дневници. Това съобщи ръководителят на центъра на наблюдение на риболова към ИАРА Силвана Стоянова. Дигитализацията праща в историята бумащината и старите хартиени риболовни дневници, с които морските вълци, вместо да хвърлят мрежи, трябваше да влизат в ролята на секретарки с ежедневно вписване на подробна информация.

Силвана Стоянова
Силвана Стоянова/ Снимка: Лалка Димитрова

 Е-дневниците представляват таблети, които са свързани със сателитна връзка с ИАРА-Бургас. По този начин цялата информация от риболовен кораб се получава в реално време. Електронните устройства са тествани за работа в екстремни условия. С тяхна помощ десетките папки сега буквално се побират в джоба. „От риболовците вече се изисква само да натиснат бутона „Начало“ и „Край“ на риболовната операция, след това, да въведат вида и количеството на уловената риба. Данните и координатите на кораба се получават автоматично чрез сателитната връзка, без да се налага ръчно да бъдат въвеждани, уточни Стоянова.
 
Предстои с Е-дневници са бъдат оборудвани още 13 кораба с дължина над 12 метра, подчерта тя. С реформата страната ни трябва да отговори на европейските изисквания за свързаност на системите за риболов на Черноморските държави.
 
Електронна информационна система за регистрация и обмен на данни бе въведена след като ИАРА спечели проект за закупуване, доставка, инсталация и пускане в експлоатация на бордови комплекти за обективен контрол на риболовната дейност.
Общата сума на инвестицията е 1 148 280 лева, от които 1 033 452 лева - финансиране от Европейския фонд за морско дело и рибарство и 114 828 лева - национално финансиране.