/ Община Бургас

В нашия град все още няма паметник на филантропа Александър Георгиев - Коджакафалията, наричан "Бащата на Бургас". Той е получил това прозвище като своеобразно признание за щедростта и великодушието си, след като отдава целия си живот и богатство на Бургас и неговите граждани.

Чуйте малко популярни факти за Освобождението на Бургас

Община Бургас неколкократно обявяваше процедури за изработка на светски паметник, а след решение на Общинския съвет от 28 април 2015 г. и на реплика на оригиналния паметник на Коджакафалията, съществувал през двадесетте години на XX век, но до избор на изпълнител и по двата конкурса така и не се стигна.

За да можем ние, съвременниците, да почетем големия дарител и да покажем своята признателност, през пролетта на 2019 г. Община Бургас отново ще обяви процедурите за възлагане на обществени поръчки с предмет:

- Открит конкурс за идеен проект на паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията, от траен материал (бронз, камък или смесена техника);
- Изграждане на паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията - реплика на оригиналния паметник, съществувал през двадесетте години на XX век

Преди да се пристъпи към тяхното стартиране и за да изготви коректно документацията, Община Бургас се обърна към местното Дружество на художниците,  за да може гилдията да представи своето компетентно становище по работния вариант на критериите, които ще бъдат заложени в двете технически задания.

Показват личните оръжия на българските революционери в Бургас

След заседание на Управителния съвет на "Дружество на художниците - Бургас" на 20.02.2019 година, в деловодството на Общината е входирано писмо с препоръки. Относно конкурса за идеен проект на паметника от траен материал (бронз, камък или смесена техника) от Дружеството нямат забележки по представената документация. По процедурата за реплика на стария паметник на Коджакафалията са направени препоръки да се използват запазените камъни от оригинала, а именно:

- Използване на оригиналните камъни по преценка на авторския колектив, като се съхрани целостта им. Не е задължително камъните да бъдат използвани в изпълнението на паметника.

При неизползване на оригиналните камъни в композицията на паметника-реплика, те да бъдат експонирани на друго подходящо място, като се съхрани тяхната цялост. В определянето на място за експониране, от Дружеството препоръчват да се ползва експертното мнение на историци, други компетентни институции и личности;

- Съхранените оригинални камъни от съществувалия по-рано паметник да се включат в общата композиция, като бъдат експонирани в ансамбъла редом с възстановения паметник-реплика, с обяснителен надпис за тяхната история.

След приключване на работата по документацията, тя ще бъде изпратена към Дирекция "Обществени поръчки" в Община Бургас, където двете процедури да бъдат финализирани, съгласно Закона за обществените поръчки, и да се пристъпи към тяхното стартиране. Информация за тях ще може да се намери в електронната страница на Община Бургас, както и в тази на Агенцията по обществени поръчки.