Темида съд
Темида съд / iStock/Getty Images
Стефан К. от Сотиря се издирва за експлоатиращо сводничество
Бургаският апелативен съд потвърди марката за неотклонение „задържане под стража“ на Стефан К. от сливенското село Сотиря, разследван в Германия за трафик на хора и изнудване. Той е заловен от полицията на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районен съд Хамбург.

 „Мъжът се издирва с за провеждане на наказателно производство за две престъпления по немското законодателство - тежка форма на принудителна проституция,  придружена с експлоатиращо сводничество, дирижиращо сводничество и опасна телесна повреда; 2. Опит за изнудване, придружено с обида. Тези деяния са престъпления и по българското законодателство”, уточниха от пресслужбата на съда.

Стефан е задържан, за да се обезпечи присъствието му при разглеждането на искането за предаването му на немските власти и да бъде предотвратен евентуален опит да избяга.
 
Според магистратите в Бургас, в случай, че бъде пуснат на свобода, има реална опасност той да се укрие, за да избегне наказателното преследване в Германия, където го очакват до десет години затвор.
Стефан К. е обвинен в множество престъпления, като има данни, че многократно е осъществявал психически и физически тормоз над жена, която системно била принуждавана да проституира.
 
Апелативните съдии се позовават и на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съгласно която тежестта на обвинението може да мотивира въззивния съд да приеме, че в случая е налице реален, а не хипотетичен риск от укриване.
 
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.