Янка Такева: Образованието се ръководи от корпоративни интереси
Янка Такева: Образованието се ръководи от корпоративни интереси / netinfo
Корпоративните интереси в средното образование у нас са на водещо място, а икономиите в системата на образованието са за около 200 млн. лева, това заяви в Бургас председателят на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева.

Тя се позова на доклад на министъра на образованието Даниел Вълчев до министър-председателя Сергей Станишев от 31 май тази година. В документа не е написана посочената сума.

Такева и председателят на КНСБ Желязкo Христов посетиха Природо-математическата гимназия и Гимназията за романски езици в Бургас. Те обявиха, че правителството защитава корпоративни интереси в образованието, като една фирма от Стара Загора обслужвала енергийните системи в училищата, една фирма от Ямбол снабдявала училището със закуски и една фирма разнасяла учебници.

Учители от Северна България искат да демонстрират граждански протест и да излязат на палатки, обяви в Бургас лидерът на КНСБ Желязко Христов. Той призова педагозите да не радикализират своя протест и да не се подават на никакъв политически натиск.

Янка Такева обяви, че председателят на Комисията по образованието в Народното събрание Лютви Местан е поканил довечера стачния комитет на разговор. В Бургас стачкуват ефективно 47 от общо 53 училища и 31 от 35 детски градини.