/ iStock/Getty Images
Скандал преди началото на редовното заседание на местния парламент в Созопол. Протестиращи с жълти жилетки опитаха да възпрепятстват общинския съветник и бивш градоначалник Панайот Рейзи да влезе в заседателната зала.

Великотърновски ресторантьори обслужват клиентите, облечени в жълти жилетки в знак на протест

В града от няколко седмици тече подписка, с която се иска пълна ревизия на предишното управление, за да се установи има ли незаконни актове от страна на бившия кмет Рейзи.

Старозагорски хотелиери и ресторантьори с жълти жилетки в знак на протест

Документът е парафиран от над 400 жители на Созопол.
По искане на кмета на общината Тихомир Янакиев на място беше изпратен полицейски екип, който да респектира протестиращите до края на днешната сесия. 
 

Самият Панайот Рейзи отказа да коментира пред медии, демонстрацията срещу него. Най-активна в критиките си към екскметът се оказа настоящата кметица на село Присад Ванча Байлова.

Припомняме, че през миналата година, прокуратурата обвини бившия кмет на морската община за източване на големи суми от местната хазна. След управлението му, към днешна дата, задълженията на Созопол са около 30 млн. лева.

Хотелиери и ресторантьори излизат на национален протест на 29-и януари

Рейзи беше избран за общински съветник на изборите за местна власт през есента.
Така той си спечели място като водач на групата на СДС в общинския съвет на Созопол. След края на днешната четвърта сесия, съветниците трябва да си приключили с гласуването на бюджета за 2020 г.

Въпреки заявката на Рейзи за твърда опозиционна политика спрямо новия кмет Тихомир Янакиев, днес той изненадващо обяви, че ще подкрепи рамката, която е малко над 25 млн. лева. И я определи като добре балансирана. 

От думите на Янакиев пък стана ясно, че общината свива част от разходите за настоящата година. Отпада дори проектът за нова автогара в Черноморец. Днес кметът на Созопол разкри, че капиталовата програма е претърпяла редица корекции, като последната е наложена след отказа на финансовото министерство за финансова инжекция от 500 000 лева.

Плановете на администрацията са приходите да бъдат увеличени значително.