Приморско планира милиони левове за екология
Приморско планира милиони левове за екология / Дарикнюз

С проект за изграждане на пречиствателна станция и канализационна система за отпадни води в село Веселие  ще кандидатства община Приморско пред Министерството на земеделието.

Разрешение за тази важна стъпка беше получено по време на последната сесия на общинския съвет. До средата на месец октомври ще бъдат готови и входирани  всички необходими документи  по Оперативна мярка N:321  „За развитие на селските райони"

При успешна защита и последващата реализация на проекта от бъдещите придобивки ще се възползват над 1000 души, които живеят или имат собственост в намиращото се на около 20 км от общинския център село.

Общината планира и извършване на реконструкция на водопроводната система във Веселие.

С този амбициозен проект се стараем да отговорим адекватно на процесите, които превръщат Веселие в едно много интензивно развиващо се населено място - коментира кметът на Приморско Лиляна Димова.

Според нея инвестициите в съоръжения, които гарантират екологичното равновесие в района са абсолютно задължителни с оглед на това, че в момента има проектна готовност за изграждане на ваканционни селища в землището на Веселие.

Като преки икономически ползи след изграждането на пречиствателната станция, нова канализаци и водопровод се очаква интересът на инвеститорите да се увеличи сериозно, а цените на имотите във Веселие да отбележат ръст.

От общинска администрация уверяват, че имат готовност да реализират проекта в рамките на една година.

В Приморско вече беше успешно завършен подобен проект на стойност 19 млн. лв. за изграждане на две канално -помпени станции с тласкателни колектори и 6 км. канализационна система.

Подобни вложения в екологията гарантират по-високо качество и цена на туристическите услуги - коментира кметът Лиляна Димова, която ще отбележи със своя екип Световния ден на туризма 27 септември соткриване на нов информационен център и презентация на документалния филм „Джон Лоутън представя община Приморско"