Преобразуват 6 болници, останалите ще се преструктурират
Преобразуват 6 болници, останалите ще се преструктурират / Пресцентър - Областна управа

Всички лечебни заведения на територията на областта ще бъдат преобразувани или преструктурирани, съгласно методиката и Закона за лечебните заведения. В тази връзка днес комисия взе решение да бъдат преобразувани болниците в Царево, Малко Търново, СОБАЛ Бургас /очната болница/, МДОЗС Бургас /онкологичната болница/, ОДКВЗС Бургас /болницата по кожни заболявания/, ОДПЗС Бургас /психодиспансерът/, а  останалите лечебни заведения в областта ще подлежат на преструктуриране.

По заповед на министъра на здравеопазването Анна Мария Борисова и във връзка с промените в Закона за лечебните заведения, днес в областна администрация Бургас се проведе редовно заседание на комисията  за изготвяне на областна здравна карта.

По време на срещата стана ясно, че по  специална методика е изчислен броят на общопрактикуващите лекари, специалистите и лечебните заведения, които функционират в региона. Отчитайки демографските, икономическите, здравните и инфраструктурни специфики, комисията завиши с 20 % броя на лекарите специалисти.

На срещата присъстваха областният управител Константин Гребенаров, в качеството си на председател на комисията, Златина Дукова – зам.-областен управител, представители на РЦЗ, РИОКОЗ, РЗОК, Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, пациентски организации, както и представители на общините в областта.