Поморие на контра с Военното министерство
Поморие на контра с Военното министерство / radiomilena.bg

Местният парламент в Поморие гласува спешна докладна на кмета Иван Алексиев, с която се настоява за прехвърлянето на Военния санаториум в морския град в полза на администрацията и отмяна на последното решение на МС за бъдещето на имота. На последното си заседание, народните представители приеха искане за преструктуриране на санаториума, включвайки го в активите на търговско дружество „Вита" ЕООД - Велинград.

В мотивите си кметът на Поморие Иван Алексиев изтъква факта, че през 1932 година, тогавашният Анхиалски общински съвет дарява на Държавата безвъзмездно терен, с изразена воля на него да бъде изграден Почивен дом за инвалиди за пострадалите от войните български войни. Тогава волята на дарителя е изпълнена и продължена в годините до момента, в който по предложение на министъра на отбраната, санаториумът е прехвърлен в активите на търговско дружество във Велинград.

Вливайки се във „Вита" ЕООД чрез апортна вноска, Военният санаториум става собственост на съответното търговско дружество и то се разпорежда с него. Така нито държавата, нито Община Поморие, като наследник на Анхиалска община не могат да защитят волята на дарителя, смята Алексиев.

Според него, подобно прехвърляне на активи ще попречи на санаториума да участва в Програмата за рехабилитация и профилактика на НОИ. Именно по тази програма в момента се обслужват пациенти, включително военноинвалиди, военнопострадали, ветерани от войните, запасни офицери и военнослужещите от състава на Българската армия и гражданските лица от Министерството на отбраната. Към момента здравното заведение в Поморие реализира приходи в размер на около 700 хил. лв. до 1 млн. лв. годишно.

„Можем да посочим още много причини относно предложението на военния министър г-н Ненчев, че неговото решение е грешно, неправилно, нецелесъобразно и най-вече неморално спрямо Поморие и поморийци, които са дарили този имот на Българската държава, а не на г-н Ненчев.", пише в писмото си до премиера кметът на Поморие

В здравното заведение работят 72 души, които ще останат без работа най-късно до февруари 2017 г., когато ще влезе в сила решението на Министерски съвет, ако не бъде отменено до тогава. Въпреки желанието за диалог с ръководството на Военния санаториум, главният лекар на болницата не допусна кмета да проведе срещата в здравното заведение, с мотив, че за провеждането й трябва да се иска разрешението на министър Ненчев, съобщават от пресцентъра на морската община.

Днес Иван Алексиев ще се срещне с работещи в санаториума.