/ Thinkstock/Getty Images
Полицията арестува двама телефонни измамници след съвместна операция на служители от главната дирекция и областните дирекции на МВР в Бургас, Шумен и Русе.  
 
Първоначално, на 19 септември е получен сигнал от жител на Ахелой, че е станал жертва на телефонна измама по схемата „Залавяне на рекетьори“ и са му отнети 2 000 лева.
 
Измамници отмъкнаха общо 22 000 лева от пенсионерки по схемата „съдействие на полицията“

Ден по-късно, жител на Айтос сигнализирал, че бил излъган по схема „оказване на помощ на полицията“. От него били взети 1 365 лева и 16 грама златни накити.
 
След координация с ГДНП бише съставен план за установяване и залавяне на виновните. Операцията е реализирана на 21 септември. Заловени са двама души.
 
Те са мъж на 62 години, куриер /муле/ и друг, на 44, негов помагач. И двамата са криминално проявени. Хванати били на изхода от Шумен в посока Русе, в лека кола.
 
Задържаха телфонен измамник, обрал две жени от Пордим

В момента на ареста у тях са открити 16-те грама златни накити и парите от измамата в Айтос, част от средствата от измамата в Ахелой и мобилни телефони.
 
При последвалите процесуално-следствени дейности е установено, че физически извършител на измамите е по-възрастният мъж. Парите трябвало да бъдат предадени в Русе.
 
Пак спипаха пенсионер за телефонна измама, прибрал 17 000 лева

По искане на Районна прокуратура в Айтос на 62-годишния бургазлия е наложена постоянна мярка „задържане под стража“.