ц
ц / Порт Прим Арт Фест
На 10 октомври е и откриването на изложба гладиаторски шлемове - реквизит от хитови холивудски продукции

Показват премиерно филма „Кристо в Япония" на Георги Тошев

03 октомври 2017, 12:58 | Светлина Еленова
  •  

На 10 октомври е и откриването на изложба гладиаторски шлемове - реквизит от хитови холивудски продукции

Вторият ден от Порт Прим Арт Фест - 10 октомври ще  предложи на бургазлии и гостите на града две събития.

От 17,00 часа в Магазия 1 на Морска гара, ще бъде открита изложба гладиаторски шлемове на скулптора Васко Ернст Бърдаров и дизайнера Лилия Колева-Бардарова от Бърд-Арт студио. Двамата творци имат множество самостоятелни изложби, както и дългогодишни традиции в работата за различни филмови студия. За тях, те създават скулптурни обекти, прототипи, костюми, специални ефекти, декори за филми. Шлемовете, които ще бъдат експозирани на Порт Прим Арт Фест са автентичен реквизит от холивудски хитови продукции като "300: Възходът на една империя", "Цезар", "Спартак", "Херкулес", "Ханибал." Те отразяват реалния изглед на древността, пречупен през погледа на съвременния автор. Входът за изложбата е свободен.

Селекция късометражни филми ще видите на Порт Прим Арт Фест

Час по-късно - в 18,00 часа - в Културен център "Морско казино", ще се състои премиерата на филма на Георги Тошев "Кристо в Япония". Лентата ще бъде показана за първи път именно на бургаската публика. Тя ще покаже един необичаен творец, в страната на изгряващото слънце, през погледа на журналиста и продуцент Георги Тошев.

Стефан Божков, творчески директор на Порт Прим Арт Фест: Фестивалът допълва по изключителен начин културната сцена в Бургас

Пространствените инсталации Христо Явашев - Кристо включват проекти като Опакованият музей за съвременно изкуство на Чикаго (1969г.), Бягащата ограда в Калифорния (1976г.), Чадърите в Япония и САЩ (1991г.), Плаващите кейове на езерото Изео в Италия (2015г.) Името му е символ на иновация и различен поглед по света. Входът за изложбата е свободен.

Пилотното издание на Порт Прим Арт Фест се провежда в дните от 9 до 14 октомври. Патрон на фестивала на изкуствата за 2017 г.  е голямата ни актриса Цветана Манева.