Стефан Божков е творчески директор на Порт Прим Арт Фест
Стефан Божков е творчески директор на Порт Прим Арт Фест / Стефан Божков
Според големият ни художник, да откриеш своето нещо в изкуството е същото, като да се влюбиш
Още само седмица остава до бургаския фестивал, посветен на изкуствата, Порт Прим Арт Фест. Негов творчески директор, е художникът Стефан Божков, който зад гърба си има многобройни подобни събития – и като организатор, и като участник, и като гост. 

Ето, какво споделя той: „В България има много незаети ниши и място за много неща. Необходимо е винаги да се работи в посока поставяне на нови пластове в културата и изкуството. Когато се обърнем назад, не трябва да има „празни“ години, все едно нищо не се е правило тогава. Има прекрасни артисти и има какво да се показва – не само на българската публика, но и на гостите от други страни, които посещават родината ни. Нека виждат, че тук има сцена за изкуствата – и че тя се развива“ – призовава творческият директор на Порт Прим Арт Фест. 

„Идеята за Порт Прим Арт Фест е на Гранд Хотел и СПА Приморец“ – продължава разказа си Стефан Божков. „Потърсиха ме с предложение да се включа. Приех с удоволствие. В последствие, измислих името на форума и подбрах областите, в които да са отделните събития. Наясно съм, че в Бургас вече има други интересни фестивали, но Порт Прим Арт Фест би допълнил по изключителен начин, културната сцена на града, тъй като концепцията му включва представянето на премиери и е отворена към всякакви нови неща в изкуствата – поезия, визуални изкуства, дебютиращи артисти, млади театрали и изобщо – съвременно изкуство, всичко, което е актуално към момента. Желанието ни е фестивалът да прерасне в международен събитие, което да се случва на територията на града. Община Бургас подкрепи проекта и е негов съорганизатор и домакин, заедно с Гранд Хотел и СПА Приморец" – допълва Стефан Божков.

„Всички колеги, които поканихме да станат част от Порт Прим Арт Фест, реагираха на идеята с много добро чувство“ – разказва големият ни художник. „Приеха с удоволствие. Болшинството от тях, харесват много и Гранд Хотел и СПА Приморец.“ – допълва той. 

„Фестивалът ще покаже много интересни събития. Ще бъдат представени художници, поети, графичен артист, „Кино и вино“, късометражни филми … - иновативни формати, поставени в различна среда. Ще има примерно радиотеатър, комуникиран не чрез обичайния си канал – радиото, а поставен в зала. Подобно представяне е експеримент“ – издава още интересни моменти от Порт Прим Арт Фест Стефан Божков. „Кино и вино“ форматът пък, досега е представян само в София. В програмата на фестивала е залегнала и премиера на филма на Георги Тошев „Кристо в Япония“ – разказва творческият директор на Порт Прим Арт Фест. 

„Решихме, фестивалът да е с оптималната продължителност от 6 дни, с голямо разнообразие от събития, няколко всеки ден, в подходящи часове. Целим, не хората да чакат края на един безкраен форум, а да усетят липсата му, след като приключи. Самият зрител е сподвижник– запознава се с артистите, очаква следващото издание“ – споделя Стефан Божков.

Той е сред най-колоритните ни художници. Роден е в Панагюрище. Има над 20 самостоятелни изложби по света и у нас. Прелива от идеи, които осъществява след внимателно обмисляне и планиране. Сред творбите му има разкошни литографии и различни арт инсталации. Бил е художник на археологически разкопки. Водил е уъркшопове по изкуство в женския затвор. 

Заобиколен е от съмишленици, с които променят културната и арт сцена у нас. Голяма крачка в тази посока, е Порт Прим Арт Фест – фестивал на изкуствата на Бургас, на който Стефан Божков е творчески директор и идеолог. Срещата с живото изкуство е от 9 до 14 октомври.