Откриха опасно масло в магазините
Откриха опасно масло в магазините / netinfo
Четете внимателно етикетите, съветват от "Активни потребители"
Проучване на Асоциацията установи шест български марки, които предлагат фалшификати на млечния продукт. Изследването е проведено по Южното Черноморие, като са проучени 10 различни търговски марки от склад на едро в Несебър и търговски обект в Бургас. Пет от десет марки съдържат вредни за здравето немлечни мазнини, съобщават от "Активни потребители". 
 

Млякото, маслото и сиренето поскъпват


Половината от производителите на масло у нас използват немлечни мазнини в производствата си. В два от случаите са установени завишени количества вода, а в три от продуктите е открит натамицин или Е235, което представлява химически агент, предпазващ от плесени. Само два от десет продукта на практика покриват българските и европейски стандарти за качествено масло. 
 

Варена кокошка с бял лук и чесън, рецепти от Селския мол


Повечето производители използват немлечна мазнина, на базата на общата масленост. Заедно с използването на повече вода, такова фалшифициране на продукта влошава качеството му и е вредно за здравето, алармират от "Активни потребители". Оттам отчитат, че немлечните мазнини повишават риска от сърдечно-съдови болести, а повишеното съдържание на вода увеличава риска от окислителни процеси, с които в маслото могат да се появят токсични и канцерогенни съединения. Именно бързото разваляне заради допълнителната вода се контрира с натамицин, който е забранен за влагане в кравето масло в ЕС.
 

Масло по аюрведична рецепта - тази неделя на Базарчето


Тревожен е фактът, че установените нарушения са при същите марки масло, при които е имало отклонения през 2014 и 2015 година. На практика е проблемно съдържанието на 6 от 10 изследвани марки. Две са с грешка в етикетите и само две са изрядни.