Селския мол на Узана
Селския мол на Узана / DarikNews.bg
Известната габровска журналистка и един от главните организатори на Селския мол - Маргарита Стоянова, представя рецептите, които е научила от по-възрастни хора - как се прави Триеница и най-вкусното, според нея, габровско ястие Варена кокошка с бял лук и чесън.

"На Селския мол поначало се опитваме да възродим традициите, свързани с родния край. Затова се опитваме винаги да присъства пестила - един изключително характерен габровски кулинарен продукт. Неслучайно му казват Габровски шоколад.

Ние станахме медийни звезди с леля Йонка от село Гарван, на мен леля, на някои баба, с която правихме Триеница. Това е лесно, вкусно и популярно ястие, което се приготвя и в други краища на страната. Някъде го правят с вода, леля Йонка го прави с мляко. Млякото завира, брашното се слага в съд и с вода се прави на грашки. След това тези грашки се стриват с ръце в млякото. Заедно с тях пада и брашно, което прави сместа по-гъста. Аз обичам Триеницата с малко краве масло - колкото повече, толкова повече. И със сирене. Тя твърди, че баба й го е правила със захар, за да го поднесе с десерт.

Най-хубавото ястие, което аз съм опитвала, за съжаление не го правим на Селския мол, е Пиле с чесън. Баба Цана от Недевци, Бог да я прости, ме е черпила веднъж с него. Домашно пиле се сварява цяло в тенджерата. Слага се пакетче краве масло, много глави чесън и бял лук, които се варят небелени. Подправките са сол и черен пипер. Сервира се една хубава кокоша мръвка с бульон и глава-две чесън. Като се натисне с лъжицата чесъна, от него излиза белия сос и сгъстява още повече бульона. Това е най-хубавото ястие, което съм яла".