Писмен предмет отпреди 7 000 години в музея
Писмен предмет отпреди 7 000 години в музея / РИМ-Бургас

Предмет на 7 000 години с предписмени знаци от хората, населявали района на Бургас вече може да бъде видян в Историческия музей. Той е малка керамична призма със знаци по четирите страни. Открит е през 2008 година при археологическо проучване на Селищна могила Бургас и се датира с Ранния Халколит (4900/4850-4600/4550 година преди Христа.

Археолозите смятат, че преди 7 хиляди години, когато древните хора са изпекли глинения предмет, върху четирите му стени са нанесли свои собствени белязки. Врязванията са инкрустирани с бяла паста. Това е трета подобна находка, намерена на територията на община Бургас. Тези артефакти могат да бъдат сравнени с известните оброчни плочки от с. Градешница (Врачанско) и с. Караново, към които и до днес не стихва интересът на учените - историци и лингвистици.

Едва ли някога науката, ще "разчете" каква информация е "записана" върху тези предмети, казват историците. Според тях по-важното в случая е, че още преди пет хилядолетия по Южното Българско Черноморие са живеели земеделско-скотовъдни племена, които са имали ясното съзнание за "записване" на информация и предаването на този запис от поколение на поколение.

Днес две от тези изключителни находки са изложени в зала „Праистория" на Археологическия музей, на улица „Богориди" 21 и в Историческия музей, на „Лермонтов" 31.