Партиите не се разбраха за разпределението на местата в РИК-Бургас
Партиите не се разбраха за разпределението на местата в РИК-Бургас / netinfo

Централната избирателна комисия ще определи по служебен път кой ще е председател, зам. председател и секретар на РИК-Бургас.

Причината за това административно решение е отказът на политическите сили да уточнят помежду си как да се разпределят местата.

По време на свиканите от областния управител Павел Маринов консултации ГЕРБ и БСП не отстъпиха от искането си да получат председателското място, а АТАКА настоя за позицията секретар, същия пост беше поискан и от ДПС.

Заради непреодолимите различия в позициите Павел Маринов беше принуден да остави решението по разпределението на постовоте в правомощията на ЦИК.

Представителите на ГЕРБ аргументираха искането си с това, че на няколко поредни избори са получавали най-голям процент гласове в бургтаска област и затова заслужават техен представител да получи председателската позиция.

От своя страна областният лидер на БСП Николай Тишев беше непреклонен в позицията си, че преди три месеца на евровота левицата е имала зам. председателско място и сега политическата коректност изисква да им бъде дадено председателското.