Деница Вълкова
Деница Вълкова / Снимка: Дарик-Бургас
Бургаският апелативен съд в първия за страната, излъчи претендент за ВСС. Номинацията вече е подписана и внесена в Съвета. Това обяви днес ръководителят на Апелативната прокуратура Деница Вълкова. Кандидатът на Бургас е съдия Илияна Балтова, с 18 години стаж в служба на Темида.  „Спряхме се на Балтова, защото тя е съдия от кариерата. Започнала е като младши съдия, понастоящем е  апелативен съдия и на всяко едно от нивата е класирана с конкурс”, подчерта председателят на Апелативния съд. Балтова е дългогодишен преподавател в Националния институт по правосъдието, а професионалната й биография е безупречна. Друг силен аргументи в подкрепа на номинацията й, е фактът, че тя е единствения съдия от Апелативен район Бургас, който повече от 2 г. работи като юрист в Съда в Страсбург и е тесен специалист в областта на европейското право и правата на човека.
 
„Трябва да се даде път на редови съдии, а не на вечните началници. Време е съдии в средата на кариерата си, да дадат своя принос за управление на върховния орган на съдебната система”, заяви Деница Вълкова. И призова кандидатурата на Балтова да бъде подкрепена и от останалите съдии в апелативния район.
„Важно е Бургас да има представител във ВСС. Предстоят тежки реформи и довършване на вече започнати”, каза още тя. И допълни: „Една от най-важните за нас теми е тази за съдебната карта. В нашия район са съсредоточени много гранични съдилища със специфични проблеми като бежанската криза. Многократно сме обявявали позицията си, че съдебната карта на територията на Бургаски апелативен район трябва да бъде запазена, независимо от натовареността. Не можем да си позволим единия ден да се закрива съд, а на другия  -  да се открива", каза още съдия Вълкова.