Александър Рабинович връчи днес лично орден "Чест и мъжество" на зографа Климент Атанасов.
Александър Рабинович връчи днес лично орден "Чест и мъжество" на зографа Климент Атанасов. / Снимка: Лалка Димитрова
Ученик на Калашников връчи отличието на именития бургаски творец
Александър Рабинович – председател на Световната организация за духовно наследство със седалище в Израел и ученик на изобретателя Михаил Калашников, пристигна в Бургас, за да награди лично с орден "Чест и мъжество" реставратора, художник и зограф Климент Атанасов. Отличието се връчва за първи път на българин. Негови носители са изявени дейци на културата и обществения живот, както и 6 президенти.

Церемонията се състоя днес в Художественато галерия "Петко Задгорски" в Бургас, където са експонирани и иконите от фонда на културното средище. Голяма част от тях реставрирани от самия Климент Атанасов.

"Награждаваме една достойна личност от световна величина. Като пазители на културното наследство не можем да не оценим приноса на един от синовете на България. Това е човек на целия свят! Може би не е оценен в България, но Атанасов е велик син на Бургас", каза Александър  Робинович.

Бившият руски, а сега израелски гражданин е бил в проектантското бюро на създадетеля на оръжието картечница

Предложението именитият бургаски творец да бъде първия българин, удостоен с ордена  "Чест и мъжество"  идва след задълбочено проучване на творчеството му. Климент Атанасов има 39 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, той стои зад реставрацията над двадесет църкви и музеи, и пр.

„Най-трудна беше „Свети Теодор Тирон“. Всичко там беше на малки квадратчета като музайка, работих повече от 4 години, за да се получи истинско отношение към оригинала на Ростовцев“, сподели авторът.