/ transportburgas.bg
Бургаският омбудсман Тодор Стамболиев
99261
Бургаският омбудсман Тодор Стамболиев
  • Бургаският омбудсман Тодор Стамболиев
„Има най-малко 2841 причини за конкретна промяна в регламента на синята и зелената зони в Бургас“, твърди общественият посредник Тодор Стамболиев в писмо до медиите. Повод за неговата позиция са няколкото десетки сигнали за притежатели на жилища в тези райони, които не живеят на постоянен адрес в тях и пребивавайки временно тук, са принудени да заплащат престоя на автомобилите си с SMS- и.

През август той предложи на общинските съветници да обсъдят промени, но те отказаха с различни аргументи. Стамболиев обяви, че и днес смята, че създадената несправедливост може да бъде поправена чрез въвеждането на нова алинея към досегашния член 13, чрез която да се регламентира валидност на абонаментен стикер за платено паркиране за срок от един, два или три месеца, по подобие на винетните стикери.

Искат по-широка зелена зона в "Лазур"

„Тогава с официално становище директорът на ОП „Транспорт“ изрази опасение, че е възможно предлаганите от мен промени да доведат до хаос при издаването на такива стикери и че не е ясно как ще се процедира с имоти, притежание на съпрузи или имат повече от един собственик, например при случай с повече наследници на един имот, или с лица, които притежават повече от един имот в Бургас.

Тъй като не искам  административен хаос или злоупотреби, ще се радвам, ако уважаваните общински съветници разгледат възможността стикерът да дава право на платено паркиране за определен срок от календарната година само на един собственик за съответен имот. Можем да разширим това условие, че за втори или за всеки следващ собствен имот на същото лице, стикер за платено паркиране няма да се издава“, пише омбудсманът.

Той твърди, че от писмо на Дирекция „Местни приходи от данъци, такси и реклама“ става ясно, че 2841 лица с постоянен адрес в други населени места са собственици на жилищни имоти в Бургас, попадащи в обхвата на зоните с платено паркиране и техният брой вече е увеличен. „Понеже синята и зелената зони се разширяват, предстои този проблем да става все по-сериозен“, коментира за Дарик Тодор Стамболиев.
 
Чуйте интервюто с него в звуковия файл: