ОбС Бургас: Офиси ще има и в Морската градина
ОбС Бургас: Офиси ще има и в Морската градина / netinfo

Трансграничен център за обучение и иновации ще има в Морската градина на Бургас на мястото на старите казарми. Това решиха днес общинските съветници след като приеха предложението на кмета с 22 гласа”за”.

Докладната бе подкрепена от ГЕРБ, СДС, СЕК. Съветниците от БСП, Коалиция „Ваклин Стойновски за Бургас” и Атака гласуваха против, като част от атакистите се въздържаха. Точката предизвика оспорвани дебати в местния парламент, заради мястото на бъдещия център и предложението за наем от 175 лева на месец без ДДС за следващите 10 години.

Според решението старите казарми ще бъдат отдадени на "Агенция за регионално развитие и иновации”, която е декларирала, че  ще ремонтира сградата  със собствени средства. В момента помещенията са в много лошо състояние, на места с паднал покрив и таван. Предстои Сдружението да преустрои едноетажната сграда с обща полезна площ от 500 квадрата в център за обучение. По общи сметки ремонтът  на сградата ще струва около 200-300 хиляди лева.

Според Стоян Иванов от Атака, имотът  е част от историята на Бургас и трябва да бъде управляван по-ефективно. ”Това са помещенията на 24 Приморски полк и там царете Фердинад и Борис III са приемали полка . Толкова ли, не може общината да намери 300 хиляди и нима няма друга сграда общинска собственост подходяща за обучителен център, а се иска точно имота в Морската градина "- коментира Иванов.

Магдалена Миткова от БСП зяви , че общината ще направи подарък на неправителствената организация,  ако гласува докладната и офиси на това място не вписват в представата за Морска градина на Бургас.

Ваклин Стойновски допълни, че това е опит за далавера и общината ще бъде ощетена."Направил съм си труда да проверя политическата принадлежност на председателя на УС на "Агенция за регионално развитие и иновации" , може да проверите и вие ", заяви от трибуната Стойновски.

Златина Дукова от ГЕРБ призова колегите си да продкрепят ”едно добро предложение” от което Бургас ще спечели средства и авторитет.

В залата се изказаха съмнение, че при гласувания свързани с общинско имущество е нужно квалифицирано мнозинство и е възможно областният управител да върне решението. Според юристи обаче в случая става дума за управление на общинска собственост, а не за продажба и решения се взимат и без гласовете на половината плюс един от съветниците.