/ Снимка: личен архив
Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си - трета норма и вече е носител на званието Гросмайстор при жените. 

15-годишна българка на първо място по шах в света

Отличните резултати бяха постигнати на Европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени, което се състоя в Анталия, Турция. С покриването на нормата Нургюл Салимова придоби и право на участие в Световната купа за жени.

В този турнир ще участват 64 най-силни жени в света. След легендарната ни гросмайсторка Антоанета Стефанова, Нургюл е единствената друга българка придобила това право. Салимова беше и най-младата участничка на шампионата усляла да се класира сред призьорките. Отлично е и представянето на Антоанета Стефанова.

Нургюл Салимова стана гросмайстор за жени и мъже на първенство в Хърватия

"Не успя да спечели първото място, но и с класирането си на 5-а позиция и феноминален финален сприн - пет победи от пет партии, тя показа че е голям боец и пример за подражание.

Начело с нея и още няколко силни млади шахматистки България може да разчита на качествен женски отбор в шахмата", коментират от клуб "Бургас 64".