Няма по-измислени и нелепи герои от Шведска маса
Няма по-измислени и нелепи герои от Шведска маса / колаж: Атанас Аргиров
Няма по-измислени и нелепи герои от "Шведска маса"
79658
Няма по-измислени и нелепи герои от "Шведска маса"
  • Няма по-измислени и нелепи герои от "Шведска маса"

И отпочна се нов седмоднев от месеца пети на годината втора, в която всемилостивият и всеблаг магнолиер, наричан от херолдите, хронистите и хроничните наколенки от ордена на наколенките гербератор Ленторезец Първокопник.

Но нямаше го Него и колкото повече Го нямаше, толкова повече Го нямаше.

И в средата на туй седмодневие празник празнува се голям на овчаря, на войника и на светията, дето ламята пронизъл с копието си във времена древни.

На тоз ден велик всички войници от цялата страна с големина на длан човешка събраха се, пък преминаха в крачки строеви пред главата държавна Росий Плевнелий. А главата на държавата слово прочете им. И тъй войниците минаваха, а край тях държавноглавието слова странни сричаше от пергамент от друг изписан. Тогаз рече им Росий Плевнелий:  „Дошло време е за патриоти нови, дето не налагат своето другиму със сила страшна и език на омразата, а налагат своето с език”.

И чудеха се човеците по агората как тъй войници с език ще се налагат, ама стана ясно, че езикът не бил за ласки изплезен, а за работа дипломатическа, демек патриотите вече щяли дипломати да стават.

А нейде изпод земята чу се гласът Му на гербератора. Той беше слязъл на крака в подземното царство на МЕТРО и от туй метро рече им на хората, че дъгата южна построил и още 63 километра пътища подземни, а другите за шлифера можели да го хванат, щото те само 4 километра били издълбали.

Като чуха туй тръбачите медийни ерихонски и наколенниците от Ордена на наколенките едно „Осанна” възвестиха Му и с конграчулейшъни обсипаха го.

Пък в Разнородното събрание патрициите и нотабилите скараха се за делата партизански и едни на други „рубладжии” наричаха се, а човеците по агората чудеха са какви първенци са тия, дето като селски магарета ритат се.

Така стигна се до петък, мъгла от фонтан омагьосан обви града Бургас и предаването „Шведска маса” започна. Тогаз крава изцивили, куче изкукурига, кон като славей изчурулика и след тия знамения страшни и поличби ужасни вредом рев, вой и скърцание със зъби чуха се, а родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно.

И в ефира изникнаха от нищото две радионищожества, що Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон зовяха се и думи злостни заредиха.

Още в самото начало Максивосон започна да разказва с детайли и цветисти подробности как бил на концерт в един северен град, как докато бил на площада, а рок група от сцената свирела, похапвал калмари, октоподи и миди „Сен Жак”. И нарочно тъй говореше, за да дразни гладните слушатели и ония дето на диета са.

В следващия момент звънна бат Недко - извънредният и пълномощен посланик на предаването в Черноград. Резидентът своя рапорт с думите „Най-напред добро утро от сърдития  и намръщен Карасалия” После се изповяда и каза, че ще ходи в съседното село Тополица, за да купи 500-600 корени домати, за да ги засади трудолюбивата му жена, която в миналото го излъгала, че е от Бургас, а се оказало, че е от село Вълча поляна до турската граница. После бат Недко почти проплака от радост в ефира заради ставащото в отбора на ЦСКА. Тук някъде Максимовсон се ядоса и прекъсна връзката като правоверен цесекар.

В предаването се намери място и време за най-лошия кавър на всички времена. Пъпчиви юноши с немити зъби изпяха своя версия на прочута песен на рок гупата Юръп.

Иван Терзиев  поиска думата, за да сподели своите наблюдения, свързани с новия фонтан на площада „Тройката”, наричан все по-често Мъглата. Иван предложи да се нарича Барометъра, щото преди лошо време водните пари се вдигали нависоко,  а преди хубав ден се стелели ниско по земята.

После предложи в мъглата да се крият приказни герои и да изскачат сегиз тогиз за радост на туристи и местни жители.

Ники позвъни, за да обясни, че най-новият руски танк не се е развалил и не затова е спрял на Червения площад. Просто бил управляван от робот, който слушал песента „Три танкиста”,отказващ да тръгне преди нейния край.

По този повод водещите на предаването стигнаха до извода, че руският танк е спрял, за да покаже, че само друг руски танк може да го мръдне.

След това и монголски рап разцепи ефира, за да засили усещането за хаос сред слушателите.

Стигна се и до рубриката „Колосални простотии” . В нея беше отделено подобаващо внимание на речта за 6 май на президента.

Максимовсон цитира любим момент от нея „ ...съвременният патриот е добър дипломат, който не отстоява своите идеи с милитаризъм и езика на омразата, а с „... отстоява ги с език??? – предположи Калудовсон, но Максимовсон завърши цитата  „.. а на дипломатическата маса”.

По този повод в предаването беше направен извод, че президентът е най-четящият ни политик в историята, защото винаги си чете словото от листче.

Започна и основното меню на предаването. Водещите питаха своите слушатели „Кой е най-измисленият и нелеп български герой?”

Радо Ведрия определи като такъв футболистът от ПъФъКъ Подуене Гонзо и добави към него президентката. Водещите му обясниха, че в страната има президент, но упоритият слушател продължи да настоява, че имаме президентка. Не се разбраха никак.

Обади се и Ники, за да прикани Радо да плаче, докато от задницата му стърчи лакътят на Гонзо. След туй обруга комунистите, които преместили деня на Свети Георги от 23 април на 6 май, за да го чифтосат с деня на овчаря.

Иван Терзиев нарече най-измислен герой Альоша от паметника над фонтана на мъглата на площад „Тройката” в Бургас.

Разбира се, във фейсбук се разгоря страшна битка на мнения. Момчил нарече „Гоци” най-нелепият герой, защото бил сплав между агент Гоце, Гонзо и Моци.

Направиха се предложения за абсурдни герои на нашето време да бъдат обявени Двете Златки, Алисия и Николета, Тодор Живков и двамата лъже шведи Максимовсон и Калудовсон.

Така и стана. Двамата се самообявиха за най-нелепите герои и закриха предаването.