Боил Банов
Боил Банов / Снимки: Лалка Димитрова
Експертна комисия ще умува - културна ценност ли е сградата, в която се помещава книжарница "Хеликон"

Експертна комисия на министерството на културата и общината ще обследва сградите от фонда на бившите "Маринкови хамбари“ в центъра на Бургас. 

Димитър Николов: Няма бургазлия без сантимент към книжарницата, преместването ще е временно

Целта е да се установи има ли недвижими културни ценности в архитектурния ансамбъл и колко точно са те. Обследването, разпоредено от министъра на културата Боил Банов, ще започне утре и ще отнеме поне месец. 

Днес той се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов, за да обсъди казуса със сградата, в която се помещава книжарница "Хеликон" след новината за предстоящото ѝ събаряне и последвалата вълна от недоволство в социалните мрежи.

Бургазлии ще протестират на "Тройката": С книги за повече книги

„Мога да гарантирам, че нито един паметник на културата в Бургас няма да бъде съборен с един или два чиновнически подписа“, категорично заяви министър Банов пред журналисти. И уточни, че всякакви дейности в района на площада ще бъдат преустановени, до произнасянето на експертната комисия. 

Две са сградите паметници на културата, които са разположени върху частния терен - Производствена сграда/бивши "Маринкови хамбари" и административната сграда на Хаджипетрови. Сградата, в която се помещава книжарницата обаче, не фигурира в нито един списък, стана ясно от думите на кмета Димитър Николов. 

До този момент в общината не са постъпили документи за събаряне или нов строеж. Собственик на терена е дружеството „СК“, чийто управител е Здравко Станчев.