/
/ / Дарик радио Бургас

Бургазлии излизат на протест срещу намерението за премахване на сградата на книжарница "Хеликон" в центъра на града. Утре, 25 февруари от 17.30 часа, те ще се съберат на пл. "Тройката". В социалната мрежа Facebook организаторите призовават протестиращите да носят книга със себе си. 

„Коя от построените през последните 30 години сгради в Бургас бихте сложили след 100 години в един бъдещ списък на паметници на културата? Имаме ли наистина нужда от още една висока, лъскава и пустееща сграда в центъра на града? Не ни ли стигат празните магазини по главните улици?

Нека защитим наследството си и покажем, че за нас имат значение облика и историята на града, в който живеем. Приветствам всички, на които им пука, на мирен протест- демонстрация #СКнигавРъка пред емблематичната за града сграда, понастоящем книжарница", пише в поста за събитието. 

Да поговорим за любимите си книги и да покажем на Община Бургас, че имаме мнение.

Сградата е част от комплекса на бившата мелница на Хаджипетрови, издигната преди повече от 100 години. Тя не фигурира в списъците на културното министерство за недвижимите ценности.