Димитър Николов
Димитър Николов / Община Бургас
„Няма бургазлия, който да няма сантимент към сградата на книжарницата, включително и аз самият. Но и теренът, и сградата, са изцяло частна собственост, а Община Бургас не притежава дори и милиметър от тях. Право на собствениците е сами да решават как да развиват бизнеса си и какви инвестиционни намерения да предприемат за собствените си имоти“- Това написа кметът Димитър Николов в профила си в социалната мрежа Фейсбук. Димитър Николов взе думата след разразилите се дебати в социалните мрежи по повод новината за преместването на книжарница „Хеликон“ от площад „Тройката“ в Бургас и информациите, че на мястото ще се строят многоетажни сгради.

„Сградата на днешната книжарница "Хеликон" е била склад за брашна. И винаги е била частна собственост. Въпреки емоционалното ни отношение към нея, тя не фигурира в списъците на декларирани и обявени паметници на културата. Паметниците на културата подлежат на такава регистрация от Министерството на културата, не от общината“, посочва Димитър Николов.

И допълва: Току-що разговарях със собственика на верига книжарници “Хеликон” и съсобственик на терена - Данчо Панайотов.Той ме увери, че преместването на книжарницата е временно и по тяхно желание. Както и за това, че на същото място ще инвестира в нова, по-съвременна и по-голяма книжарница “Хеликон”, тъй като ежемесечната поддръжка на сегашната сграда коства значителна сума.