НАП проверява 45 бедни баровци
НАП проверява 45 бедни баровци / gerbush.ini

Национална агенция за приходите проверява 45 физически лица от Бургас са в процес на ревизия от териториалната дирекция на приходната агенция за разминавания между придобито имущество и получени доходи.

В национален мащаб проверките засягат общо 300 души, които в последните години се осигуряват на минималния осигурителен доход, а са купили скъпо имущество като недвижими имоти и автомобили.

Всеки месец от От НАП извършват анализ на получаваните официални доходи и съпоставката им с данни за недвижимите имоти и превозни средства, които постъпват в НАП от полицията и общинските власти.

В случаите, в които няма логично обяснение за произхода на средствата за скъпите покупки, инспекторите извършват проверки и ревизии, облагайки недекларирания доход за 5 години назад заедно с лихвите.

Когато сумата на укритите данъци е значителна, данните се изпращат на прокурор за търсене на наказателна отговорност. За укриване на данъци в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда затвор до 8 години.