Млади творци с изложба в Историческия музей
Млади творци с изложба в Историческия музей / Росица Амелева
Млади творци с изложба в Историческия музей
23399
Млади творци с изложба в Историческия музей
  • Млади творци с изложба в Историческия музей

 

Дебютна изложба „В движение” на младите художници  Мая  Николова и Владимир Палев беше открита в Историческата експозиция на Регионалния Бургаски музей. В залата на първия етаж на ул.„Лермонтов” 31 са подредени живописни творби,  склуптурни фигури и инсталации обединени от общата гледна точка на художниците за движението, превърнато от философска в естетическа категория.

Присъстват  фрагменти от миналото и днешния ден на 27-годишните художници.  От балетните  пантофки на Мая до ленено платно на Влади  наречено „По пътя” и изпълнено със скицирани набързо фигури, снимки, черно-бели лица и коне рисувани по пътя от дома до работното място. Много от  рисунките и снимките,  напълно в стилистиката на изложбата,  бяха презентирани мултимедийно.

 "Това нашето виждане за движение. Не е задължително, човек да е художник за разбере, важното е да я хареса, да се посмее дори.  Да не забравяме, че изкуството трябва да и забавлява” , обясниха младите художници.

Двамата са заедно от студентските години, когато са изучавали тайните на живопистта във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”.  По-късно Владимир Палев участва в международен конкурс  за млади художници в Испания и печели трета награда. Междувременно Мая  работи с археолозите от Бургас , първо по бригади,  а по-късно рисува керамика в музея.

Рисунките на Мая са романтично озаглавени „В балетната зала”, "Танцьорка”, "С чувство”, "Нишката на живота", "Спомен за Еркеч”. Влади Палев представя  шест склуптурни и  пластични творби , инсталацията „Пътеката”,  картините  „В полето” , „Морето”, „Слънчогледи” и др.

Плановете на двамата са изложбата да пътува през февруари догодина до Испания. Обогатена и разширена, защото творческите търсения ще продължат, убедени са  Мая и Владимир, които междувременно са влюбени в  залата  на „Лермонтов” 31.

За пореден път Историческият  музей дава рамо на бургаски творци и неведнъж нейните зали  са били сцени за изява на този вид изкуство.

„Нетрадицонните хрумвания правят музея привлекателен и го поддържат в движение. Той оживява и това е шанс повече хора да влязат в него”,  коментира  Росица Топалова, ПР на Регионалнен Бургаски музей.

 Вернисажът „В движение” ще  бъде експониран до края на ноември. Следващия месец предстои официално откриване на ремонтираната зала на втория етаж на сградата с изложбата „Спасените съкровища”.

  Чуйте още: