/
/ / община Бургас
21-годишната бургазлийка Алия Казанджиева спечели първо място в две от общо пет категории на фотоконкурса, посветен на 70 години от създаването на Съвета на Европа.

За най-добра снимка се бориха над 2000 предварително селектирани фотографии. Алия спечели призовете в категория „Моменти“ и категория „Места“. Жури, съставено от три изявени личности от Съвета на Европа: Лилиан Мори-Паскуер - председател на Парламентарната асамблея, съдия Линос-Александър Сицилианос – председател на Европейския съд по правата на човека, и Габриел Батаини-Драгони – заместник-генерален секретар, както и трима експерти по дизайн: David Cascaro – (Франция), Dina Oganova (Грузия), Karolina Veijo (Финландия), избраха победителя за всяка категория.
Фотографията „Целувка за сбогом“, спечелила категорията „Моменти“, е заснета на централната железопътна гара в Бургас.
 

/
община Бургас

Съветът на Европа е институция, създадена през 1949 г. с главна цел защита на човешките права. В нея членуват 47 държави. Представители на почти всички тях участваха в специалната церемония по случай юбилея, която се състоя в градската опера в Страсбург. Младежите, сред които и единствената представителка на България, победителката във фотоконкурса Алия Казанджиева, присъстваха по време на официалната дискусия в сградата на Съвета на Европа, водена от президента Емануел Макрон по тема „Екология и Правата на човека“.

Наградените фотографии са подредени в изложба, озаглавена Lieu d’Europe, и ще останат в продължение на месец за разглеждане в Страсбург. Това е втора успешна европейска изява на бургазлийката Алия, след като през 2017 година беше наградена в Брюксел по случай спечеления фотографски конкурс “Европа в моя регион”, отново с фотографии от Бургас.