Тя 60 килограма и е с обиколка 180 сантиметра
32-годишен мъж от карнобатското село Кликач има амбицията да направи фестивал на тиквата.

Кметът на Враца показа домат шампион от собствената си градина (СНИМКИ)

Идеята му дошла, след като в собствения си двор успял да отгледа тиква, тежаща над 60 килограма и обиколка 180 сантиметра, предава NOVA. Екземпляр от необикновената реколта е изложен на Централния пазар в Бургас, а за да си купиш от семките й вече има списък с желаещи.

От дни на бургаския централен пазар „Краснодар” внимание привлича огромна тиква с любопитен надпис. От него разбираме, че необичайният плод тежи нескромните 43 килограма, ще бъде разрязан на Коледа, а всеки желаещ да се сдобие със семки за разсад може да се запише в списък на чакащите. Бройката ще струва 50 стотинки.

Търговецът, изложил огромната тиква, не пожела да застане пред камера, но обясни, че вече има трима души, които са се записали за семки. Разказа, че огромният екземпляр е отгледан в градината на Мустафа в карнобатското село Кликач.

Мустафа е само на 32 години, роден в селото, но не се занимава професионално със земеделие. Отглеждането на тикви за ландшафният архитект било експеримент, започнал миналата година.

„Тиквите тръгнаха от Щатите. Случайно купих семена с други цветя, за да пробвам на село какво мога да направя. Експериментът беше доста сполучлив. Миналата година излезе първата тиква, от която вземах семената, запазих ги и тази година пробвах отново да ги засадя и това е резултатът”, сподели той.

Сортът избрал не случайно. В САЩ, където Мустафа живял 5 години, за да може да практикува специалността си, този сорт тикви се използвали за декорация. Чрез карвинг се обработвали за Хелоуин.

Плодовете от първата реколта в Кликач били с нормален размер, до 55 килограма. Тази година обаче самият той бил изненадан от резултата. Тази година отглеждането на тикви в двора на Мустафа придобило друго измерение

Отслабнете с печена тиква през есента

„Най-голямата тиква е тази по средата, даже я кръстих Биги, като най-голямата, нали малко по-американски подходих. Като цяло, ако се приложат по-добри грижи, тиквата има потенциал да стане още по-голяма. Биги е над 60 килограма”, разказа мъжът.

А обиколката й е 180 сантиметра. Мустафа разказва, че семки за разсад е подарил на повечето от съседите си, а първите екземпляри вече намерили място във фурните на повечето от домовете в Кликач. Все пак хората признават, че тези тикви не могат да съперничат на вкусовите качества на родната тиква.

„Идеята ми е да направим фестивал на тиквата и така да придобие популярност това място”, споделя още Мустафа.
nova.bg