Как хората спасили тиквите
Как хората спасили тиквите / ThinkStock/Getty Images

Учени от САЩ и Великобритания са установили, че преди около 10 000 години хората са спасили тиквите от изчезване, като са започнали да ги култивират. Дивите представители на тези плодови зеленчуци са били основна храна на големите бозайници, които са разпръсквали семената им на обширна територия. Когато мегафауната изчезнала, тиквата се лишила от възможността да се размножава и само намесата на човека е дала на растението шанса да оцелее, се твърди в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Логан Кистлър и неговите колеги са изследвали ДНК на Cucurbita, растения от семейство тиквови, за да определят как преди около 10 000 години те са се приспособили към променящите се условия на околната следа, за разлика от едрите бозайници, които са измрели. Освен това учените са установили как именно семената на тиквите, картуните и патисоните са се разпространили в Америка.

До появата на човека в западното полукълбо предшествениците на съвременните тикви са били "настроени" специално към едрите тревопасни животни: гигантски ленивци, към мастодонтите и другите измрели родственици на слоновете. Дебелата, здрава кора и преди всичко горчивият вкус са отблъсквали малките тревопасни животни от тиквите. А големите са се хранили успешно с тях и са разнасяли семената им. Учените са откривали такива семена във вкаменели екскременти на мастодонти на възраст 30 000 години.

Преди 11-12 хиляди години с измирането на големите тревопасни животни било застрашено и съществуването на тиквите. Приблизително по същото време (преди около 10 000 години) няколко вида тикви получили шанс да оцелеят благодарение на това, че хората започнали да ги култивират. За пръв път това станало на територията на съвременно Мексико, а след това и на други места в Латинска Америка.

Учените смятат, че хората първоначално не са отглеждали тиквите за храна, тъй като са били прекалено горчиви. По-скоро те са били използвани за изработката на инструменти и за съдове. С времето изкуственият подбор на по-сладки и вкусни сортове е помогнал за налагането на тиквите в съвременната кухня.

Източник: БТА