Мария от Мери бойс бенд с национален конкурс за млади поети
Мария от Мери бойс бенд с национален конкурс за млади поети / netinfo

Мария Мутафчиева от "Мери бойс бенд" ще даде шанс на младите поети от всички училища в страната да участват в национален конкурс за поезия. Първоначално идеята на изпълнителката е била да стимулира бургаските деца да покажат на бял свят своите стихове. Големият интерес към арт състезанието от други градове на страната обаче е станал причина събитието да разшири пределите си.
Конкурсът носи името на едно от най-популярните парчета на групата, чийто текст Мери се е осмелила да извади на показ, с помощта на Румяна Емануилиду. Именно известната бургаска журналистка е била тази, която е насърчила изпълнителката да даде друг живот на стиховете, които е писала в училище.

"Издадох своите стихове с името на най-популярната песен на Мери Бойс Бенд - „Непознати улици". Тогава учех в Математическата, свирех на пиано, пишех и помагах за младежко предаване. По-голямата част от стиховете, поместени в „Непознати улици", са именно от ученическите ми години", раказва бургаската изпълнителка.

Нейната идея е в него да влязат ученическите стихове, той като това е най-силният и свободен период за развитие на таланта.

"Вярвам, че има много хора като мен, които и в 21-ви век създават поезия и споделят своите мисли с белия лист и със света! Затова се надявам гимназистите да споделят своите стихове", споделя още Мария.

В конкурса влизат ученици от VII до XII клас включително. В инициативата се включва и английската гимназия, а възможностите са за изпращане на три стихотворения, сред които да се посочи това, което представя автора му най-добре.

Наградата за победителите ще бъде отпечатване на стиховете им във вестник "Фактор", награда от Мария Мутафчиева, а официалното четене на поизведенията ще се състои на 19 ноември в сградата на английската гимназия.