/ Община Бургас
Лятото е все по-близо, а с него приближава и вълната от фестивали, танци на брега на морето, спортни и още много артистични събития, съобщиха от Общината.

Към първоначално обявените през март месец събития се добавя нова, свежа доза летни емоции, които ще зарадват жителите и гостите на Бургас. Плануваният Зелен уикенд - 12-14 май ще даде начало с атрактивна програма - откриване на обновената сграда на Етнографския музей, карнавално шествие и карнавал с деца на фондация „Биоразнообразие“, прожекция на документалния филм „Солени хора“.

Монтираха електронни табла на входовете на Бургас (СНИМКИ)

Предвижда се да бъдат организирани информационни турове в Морската градина, ПЗЦ „Пода“ ще се включи със събитие, „Докосни се до (под)водния свят“. В последния уикенд на май - 26-28 май ще се проведе sChOOL rock open stage на балюстрадата до КЦ „Морско казино“.

На една сцена ще се качат бургаски ученически банди за истинско музикално шоу. Какво е един град без детски смях и игри? От 1 до 4 юни в Бургас ще се проведе Дълъг уикенд на децата, а компания ще им правят техните родители, баби, дядовци и други пораснали малчугани.

Организаторите на Burgas Run са подготвили семейно бягане на 3 юни, а останалите забавления скоро ще бъдат обявени. Традиционният Миден уикенд се завръща и през сезон 2023 в дните от 9 до 11 юни.

В него ще се включат редица бургаски заведения, които ще изкушават с тематични предложения. Фолклорното събитие „Хоро край лазурния бряг“ е с променена дата – пъстри танци ще се вият на площад „Тройката“ на 17 юни.

В този уикенд ще се проведе и фестивала „БГ Кино ваканция“ за всички любители на седмото изкуство. В свят на динамика и технологии Бургас заема своето лидерско място и за първа година в морския град се организира „Remotion Fest Burgas”. Събитието ще отбележи Седмица на дигиталните номади в периода 21-25 юни.

Юли обещава забърза още повече темпото на събитийния калейдоскоп. От 4 до 9 юли предстои едно значимо събитие, акцент в лятната културна програма на крайморския град – Първият международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“, който ще бъде осъществен от Международна балетна асоциация „Сара-Нора Прима”, съвместно с Държавна опера-Бургас и Община Бургас. Успоредно с него ще се проведе и Уикенд на танцовото изкуство - 7-9 юли, в които ще се включат много бургаски школи с демонстрации и уроци на различни локации.

За любителите на музиката се завръща „Джаз в Бургас“ в дните от 13-ти до 15-ти юли в Експозиционен център „Флора“. „Син“ ще бъде уикендът от 21 до 23 юли, когато в града ще се проведе конференция, посветена на сините икономики в туризма.

От Burgas Run ще отправят предизвикателство към бургазлии и гости на града да се включат в Нощно бягане на 22 юли. Август ще бъде горещ на емоции и спомени с вечe обявения Spice Music Festival на 4 и 5 август.

Към музикалните вълнения се присъединява и фестивалът Burgas Summer Live с участието на световни aлтърнатив рок банди - Franz Ferdinand и Nothing But Thievеs, както и българите Hayes & Y. Концертът ще е на Морска гара на 11 август.

Второто издание на „Джаз в Бургас“ за лято 2023 ще зарадва ценителите на 11 и 12 август. В Бургас ще се проведе и изложението „С книга на плажа“ на алеята пред Флората (9-13 август). Най-обичаният летен месец ще завърши с Уикенд без име - 25-27 август.

Лятото остава в Бургас и през септември, когато ще се наслаждаваме на вкусна храна и изкушаващи напитки в рамките на Рибения уикенд - от 7 до 10 септември. След него стягаме връзките на маратонките с Run Уикенд от 15-ти до 17-ти, а БГ Уикенд ще акостира до морския бряг на 22-24 септември.

В последната седмица на месеца спортните страсти ще се повишат с тематичния Спортен уикенд, когато ще се изявят клубовете на Бургас и техните състезатели. Жителите на Бургас могат да определят какъв да бъде уикендът 1-3 септември и да дадат своите предложения.

Кои са тематични уикенди към момента вижте ТУК.