Кости от гробницата на остров Свети Иван изпратени в Оксфорд
Кости от гробницата на остров Свети Иван изпратени в Оксфорд / снимка, дияна бедросян

Сирийски монаси, основатели на патриаршеския манастир "Св. Йоан Предтеча" на остров Свети Иван край Созопол, най-вероятно са двамата мъже в гробницата, разкрита на острова преди два месеца. Това каза ръководителят на разкопките проф. Казимир Попконстантинов.
Както Дарик съобщи преди време, съществува вероятност единият от монасите да е Тома - приносителят на мощите на Йоан Предтеча, които бяха открити преди 5 г. Тогава екипът на проф. Попконстантинов се натъкна на реликварий с мощи и надпис, според който човекът, донесъл светинята, се казва Тома.
Изследователите попадат на гробницата при проучване на терена северно от олтарната част на базилика от края на IV и началото на V в. Разкрита е на дълбочина 3,50 м от съвременния терен.
"Откритието няма паралел не само у нас, но и в Палестина и Сирия, където бихме могли да очакваме, защото първата базилика на манастира има много близки паралели с църквите в Сирия, известни като сирийски тип базилика. Малко известен факт е, че в днешните български земи и по Западното Черноморско крайбрежие още през V-VI в. има голямо заселване на сирийско население", каза пред 24 часа проф. Попконстантинов.
Костен материал от двамата монаси ще бъде изследван в Оксфорд и Копенхаген - в лабораториите, извършили изотопен и ДНК анализ на откритите мощи на св. Йоан Предтеча през 2010 г.