Кметът и спортният министър откриха Световно по Шотокан карате
Кметът и спортният министър откриха Световно по Шотокан карате / netinfo

"Шотокан Карате До е един от най-успешните ни спортове в последните 4 години. Бих искал да благодаря на Федерацията по шотокан карате до на Обединените нации, на Българската федерация по шотокан карате до, на Община Бургас и на бургаския клуб "Ронин". За първи път България е домакин на такова престижно събитие, в което Бургас има честа да приеме елитът в този спорт". Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев на церемонията по откриването на 24 -то Световно първенство по шотокан карате до, която се състоя в зала "Младост".
Поздравителен адрес за откриването на престижното състезание бе изпратен от министър-председателя на РБ г-н Бойко Борисов.
"Бургас инвестира сериозно в спорта и здравословния начин на живот, а състезания от такъв висок ранг са най-добрата реклама за тези активности. Още повече, че градът се налага като изключително атрактивна дестинация за бойните изкуства в световен мащаб", заяви в приветственото си слово кметът Димитър Николов.
Бургаският градоначалник получи статуетка с орела на Хан Аспарух за отличното домакинство от президента на Българската федерация по шотокан карате до Александър Славков.
Официални гости на събитието бяха още областният управител Вълчо Чолаков, президентът на Федерацията по шотокан карате до на Обединените нации Аурел Патру, президентът на Българската федерация по шотокан Александър Славков, треньорът на българския отбор Димитър Тодоранов, ръководителят на съдийската комисия на SKUDUN Колит Пут, техническият директор на Шотокан карате до на Обединените нации Тошиаки Намики, гл. инструктор на Японската федерация по шотокан Садишиге Като.
В 24-то Световно първенство по шотокан карате до участват 1500 състезатели от 45 държави на 4 континента.
След края на церемонията по откриването на първенството кметът Николов награди финалистите при ветераните.
Присъстващите имаха възможност да се насладят на очарованието на българските народни танци и изпълнението на ПФА"Странджа" и талантите от "Фортисимо".